Studiranje turizma i hotelijerstva u Kanadi

Kanada je zemlja avantura i putovanja, prirodnih lepota i gostoprimstva. Stoga je turizam jedna od njenih razvijenijih privrednih grana, a zanimanja u ovoj oblasti veoma perspektivna.

Širom zemlje postoje raznovrsni studijski programi iz oblasti turizma i ugostiteljstva, koje nude kanadski koledži i univerziteti, a koji vam mogu otvoriti mnoga vrata za zaposlenje kako u Kanadi tako i van nje. Glavne oblasti koje su obuhvaćene ovim studijama su turizam, kulinarstvo, hotelijerstvo, avanturistički turizam, rekreacija, spa i velnes, vinogradarstvo i enologija, ali i veštine vezane za organizovanje događaja i sastanaka (Events, Conventions & Meetings).

U multikulturalnoj sredini kao što je Kanada, međunarodni studenti na ovim studijskim programima su veoma poželjni. Zbog poznavanja još jednog jezika (maternjeg), što je poželjno za karijeru radnika u turizmu, oni u startu studija kreću sa prednošću više.

Zbog prirode posla ovi programi uključuju dosta praktične nastave, kroz treninge i prakse koje mogu biti i plaćene. Radno iskustvo, diplome i kontakti koje steknete u realnom okruženju tokom ovih obuka mogu vas kvalifikovati za dobro zaposlenje i stalni boravak u Kanadi.

Stručni programi (Vocational Training)

Stručni programi iz oblasti turizma i ugostiteljstva, koje nude koledži, instituti i politehničke škole, osmišljeni su tako da studente na praktičan način obuče i pripreme za njihova buduća profesionalna zanimanja. Zbog toga se ove studije nude uglavnom kroz co-op programe, koji predstavljaju neku vrstu plaćene prakse.

Neka od zanimanja za koja se možete obučiti na ovom obrazovnom nivou su kuvar, pekar, mesar, somalijer, kineziolog, turistički vodič, planinarski vodič, skijaški vodič i trener, organizator specijalnih događaja, venčanja i sl., ali i mnoga druga zanimanja vezana za pomenute oblasti. Na nivou Diploma i Advanced Diploma u ponudi je čak i obuka za menadžere.

Kvalifikacije koje stičete na ovim studijama su Certificate, Diploma i Advanced Diploma, i u zavisnosti od njih studije mogu da traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova za engleski ili francuski jezik. Za programe na engleskom jeziku uglavnom se traži prosečna ocena 6.0 na IELTS testu. Školarine za ove studije kreću se od 8.000 do 15.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Nekoliko vodećih kanadskih univerziteta nudi širok spektar studija iz oblasti turizmologije i hotelijerstva, sa smerovima od avanturističkog turizma do enologije. Ovi smerovi se uglavnom odnose na menadžment, gde se studenti uče kako teoriji tako i praksi.

U zavisnosti od programa, pojedini univerziteti dozvoljavaju studentima da sa sa stručnih programa prebace na osnovne studije, pri čemu im se priznaju pojedini ispiti a vreme studiranja skraćuje. Osnovne studije obično traju četiri godine.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova za engleski ili francuski jezik. Za programe na engleskom jeziku poželjna prosečna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarina za ove studijske oblasti kreće se od 8.000 do 35.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Kanadski univerziteti nude master studije, kao i graduate i postgraduate programe, iz oblasti menadžmenta turizma, menadžmenta hotelijerstva, nutricionizma, enologije i vinogradarstva, rekreacije, spa menadžmenta i slično. Ove studije traju od jedne do dve godine.

Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna prosečna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarina se kreće od 8.000 do 20.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Studije iz oblasti turizma su u ponudi i na nivou doktorskih studija, ali je broj programa koji se nudi vrlo mali.

Doktorske studije vezane za ove studijske oblasti traju tri ili četiri godine. Uslovi za upis su završene master studije i polaganje jedan od međunarodno priznatih testova za engleski ili francuski jezik, a pojedini univerziteti mogu zatražiti i polaganje GMAT ili GRE testa. Za programe na engleskom jeziku potrebna prosečna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarina se kreće od 5.000 do 15.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Za studiije turizma, kulinarstva i hotelijerstva postoje specijalni jezički kursevi pod nazivima English for Hospitality and Tourism i French for Hospitality and Tourism. Sa ovim kursevima steći ćete potrebne jezičke veštine, ali se i upoznati sa studijskom terminologijom što će vam značajno olakšati studiranje.