Studiranje sporta i rekreacije u Kanadi

Studije sporta i rekreacije u Kanadi nude raznolike programe i specijalizacije. Mogućnosti za zapošljavanje su velike, jer ova oblast studija pronalazi svoju primenu ne samo u profesionalnom sportu, već i u turizmu, biznisu, medijima, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i svim onim društvenim delatnostima koja rade na poboljšanju kvaliteta života građana i na razvijanju zdravih društvenih zajednica.

Studije sporta i rekreacije, pored teorijske nastave, podrazumevaju dosta praktične obuke, a co-op programi (plaćene prakse sa punim radnim vremenom koje obezbeđuju škole) dostupne su na svim stepenima obrazovanja.

Ove studije su odličan izbor za one koji žele da svoju strast prema sportu pretvore u uspešnu karijeru.

Stručni programi (Vocational Training)

Najveći broj programa iz oblasti sporta, koji je u ponudi na kanadskim koledžima, vezan je za sportski menadžment i sportsku administraciju. Ovi programi pružaju elementarno znanje iz oblasti sportske industrije i planiranja sportskih događaja, marketinga, medija i slično, i mogu vam pružiti dobru karijeru u različitim delatnostima koje spajaju sport i biznis.

Praktični kursevi, koji pored teorije pružaju kondiciono i praktično vežbanje, vezani su za kineziologiju, wellnes, fitnes i druge aktivne sportove, te pružaju različite mogućnosti za zapošljavanje.

Stručni programi iz sporta i rekreacije (Certificate, Diploma i Advanced Diploma) traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.0 na IELTS testu. Školarina za stručne programe u ovoj oblasti kreće se od 12.000 do 17.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Osnovne studije iz sporta i rekreacije otvaraju opcije za različite karijere u radu sa sportistima ili profesionalnim sportskim organizacijama. Programi su fokusirani na sport kao nauku i nude različite smerove i specijalizacije kao što su Kinesiology, Physical Education, Recreation and Sport Business, Recreation and Sport Studies, Recreation and Leisure Studies, Sport Menagement i dr.

Osnovne studije iz sporta traju uglavnom četiri godine, dok programi koji obuhvataju i co-op mogu da traju pet godina. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarine za ove studije se kreću od 17.000 do 34.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Na ovom stepenu obrazovanja najčešće su u ponudi master programi vezani za kineziologiju i menadžment u sportu. Diploma sportskog menadžmenta je odlična opcija za one koji žele da razviju karijeru u nekoj od sportskih liga, na primer, za one koje uzbuđuje rad u sportskoj industriji, pregovaranja, sportski ugovori, PR kampanje i slično.

Master studije traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za master studije kreću se od 6.000 do 22.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Doktorske studije iz oblasti sporta i rekreacije imaju naučno-istraživački karakter i predstavljaju najviši stupanj obrazovanja u okviru ove oblasti. Programi su namenjeni sportskim stručnjacima, kineziolozima i ostalim sportskim terapeutistima, od kojih se očekuje značajan istraživački doprinos na polju sportskih nauka.

Doktorske studije iz sporta traju najmanje tri godine. Uslovi za upis su završene master studije i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za doktorske studije kreću se od 9.000 do 22.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.