Studiranje inženjerstva u Kanadi

Inženjerske studije su veoma popularne među kanadskim studentima. Pored više naučnih disciplina koje obuhvataju ove studije, građevinarstvo, računarstvo, elektrotehnika i mašinstvo smatraju se „velikom četvorkom“.

Inženjerski fakulteti kanadskih univerziteta prate visoke akademske standarde i kontrolu kvaliteta kako bi osigurali što kvalitetnije obrazovanje za svoje studente.

Stručni programi (Vocational Training)

Veliki broj kanadskih koledža nudi stručne inženjerske programe. Neke od najtraženijih oblasti su građevina, elektronika, mehanika, energetika i tehnologija zavarivanja. Stručni programi iz inženjerske tehnologije obuhvataju teoriju i praksu, i buduće inženjerske tehnologe obučavaju za konkretna profesionalna zanimanja.

U zavisnosti od stečenih kvalifikacija (Certificate, Diploma ili Advanced Diploma), ovi programi traju od jedne do tri godine. Pored obavezne praktične obuke, pojedini koledži nude i co-op programe sa plaćenom praksom i punim radnim vremenom, koje obezbeđuje škola.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna je ocena 6.0 na IELTS testu. Školarina za stručne programe u ovoj oblasti kreće se od 10.000 do 18.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Osnovne studije iz inženjerstva pokrivaju raznovrsne inženjerske discipline i specijalizacije. Pored pomenute velike četvorke, mnogi kanadski univerziteti nude inženjerske studije iz oblasti vazduhoplovstva, mehatronike, hemije, rudarstva, metalurgije, tehnologije, bioresursa i agrikulture, potom biomedicinski, nuklearni, softverski, sistemski, tekstilni inženjering i mnoge druge.

Osnovne inženjerske studije traju od četiri do pet godina, a znanje koje steknete sa diplomom inženjera treba da pokaže vašu stručnost u projektovanju i izgradnji konstrukcija, mašina, sistema i materijala.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarine za ove studije, u zavisnosti od oblasti, kreću se od 13.000 do 55.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Master studije nude brojne mogućnosti za specijalizacije u oblasti inženjerstva. Ovi programi imaju za cilj da studentima prodube teorijsko i praktično znanje stečeno na osnovnim studijama, te mogu biti praktičnog ili istraživačkog tipa.

Završetkom master studija stičete zvanje MEng (Master of Engineering), ili neko drugo, što zavisi od specijalizacije koju odaberete.

Master studije traju jednu ili dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.5 ili 7.0 na IELTS testu. Školarine za master studije kreću se od 20.000 do 35.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Doktorske studije iz oblasti inženjerstva u ponudi su na najprestižnijim kanadskim univerzitetima. Namenjene su studentima koji imaju master iz iste ili srodne oblasti, i zahtevaju dobru teorijsku osnovu i visoke istraživačke sposobnosti.

Upisom na doktorske inženjerske studije u Kanadi stičete mogućnost da učite i radite sa istaknutim stručnjacima u vašoj oblasti interesovanja, ali i u najsavremenijim laboratorijama i istraživačkim centrima.

Doktorske studije traju od četiri do šest godina. Uslovi za upis su završene master studije i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika, a pojedini univerziteti u zavisnosti od programa mogu zahtevati i da predložite temu svog doktorskog istraživanja. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za doktorske studije iz ovih oblasti kreću se od 20.000 do 25.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.