Studiranje arhitekture u Kanadi

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i modernom dizajnu, arhitektura se kao nauka i industrija konstantno razvija i napreduje. Kanadski univerziteti uspešno prate najnoviju arhitektonsku tehnologiju i podstiču inovacije, te studentima mogu da pruže veoma kvalitetno obrazovanje iz ove studijske oblasti.

Studirajući arhitekturu u Kanadi dobićete široko obrazovanjekoje pokriva sve od građevinskih materijala i građevinskih tehnika, preko kulturne istorije do „zelene arhitekture“.

Co-op programi (sa plaćenom praksom koju obezbeđuje škola) i ostali vidovi prakse su ključni segmenti u ovoj oblasti studiranja na svim stepenima obrazovanja.

Stručni programi (Vocational Training)

Stručni programi iz arhitekture na kanadskim koledžima, državnim i privatnim, mogu da vam ponude praktične profesionalne veštine i naprednu obuku sa kojom stičete zvanje arhitektonskog tehničara. Pored ovog smera, stručni programi nude i druge specijalizacije vezane za zelenu arhitekturu, tehnike arhitekture i sl.

Ovo je odličan način da započnete karijeru u oblasti arhitekture i da steknete dragoceno radno iskustvo sa kojim kasnije možete nastaviti dalje školovanje u istoj ili srodnoj oblasti.

U zavisnosti od programa (Certificate, Diploma ili Advanced Diploma), studije mogu da traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.0 na IELTS testu. Školarina za stručne programe u ovoj oblasti kreće se od 13.000 do 18.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Pohađanjem osnovnih studija iz oblasti arhitekture dobijate elementarno znanje i potrebne veštine za buduću profesiju arhitekte. Opšti kurs koji možete odabrati jeste Architectural Studies (BArch), ali postoje i specijalizacije vezane za urbanizam, unutrašnji dizajn, pejzažnu arhitekturu ili istoriju i teoriju arhitekture.

Osnovne studije iz arhitekture, u zavisnosti od programa, traju četiri ili pet godina, a na većini univerziteta jednosemestralni praktični co-op programi počinju od druge godine studija.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu, a za pojedine programe traži se i portfolio radova. Školarine za ove studije se kreću od 20.000 do 55.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Da biste postali punovažan arhitekta potrebna vam je diploma master studija (MArch). Na nivou ovih studija značajno ćete izgraditi temelje koje ste stekli kroz program osnovnih studija. Studije su namenjene arhitektama sa ili bez profesionalnog iskustva, ali i drugim srodnim zanimanjima – urbanistima, građevinarima i sl., i shodno tome nude iste specijalizacije i programe kao i osnovne studije.

Master studije iz arhitekture traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika, a za pojedine programe univerziteti mogu zatražiti i polaganje prijemnog ispita. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za master studije kreću se od 15.000 do 30.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Iz oblasti arhitekture postoji veoma mali broj programa koji nude doktorski stepen obrazovanja. Među vodećim kanadskim univerzitetima jedino Univerzitet McGill nudi doktorske studije, a pored njega, nekoliko ustanova nudi studije iz srodnih disciplina kao što je pejzažna arhitektura.

Doktorske studije iz arhitekture traju obično četiri godine. Uslovi za upis su završene master studije i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.5 na IELTS testu. Školarina za doktorske studije kreće se u proseku 18.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.