Studentska viza za Kanadu

Ukoliko planirate da upišete studijski program u Kanadi koji traje duže od 6 meseci biće vam potrebna studentska viza (study permit).

Uslovi za dobijanje studentske vize

Da biste dobili studentsku vizu potrebno je:

  • da budete upisani u podobnoj obrazovnoj instituciji (Designed Learning Institution)
  • da budete upisani kao full time student
  • da imate Letter of Acceptance
  • da dokažete da planirate da privremeno ostanete u Kanadi
  • da imate dovoljno finansijskih sredstava za studiranje i boravak u Kanadi
  • da budete osoba dobrog karaktera
  • da date svoje biometrijske podatke
  • državljani određenih zemalja su u obavezi da rade lekarski pregled i da prikažu da su u dobrom zdravstvenom stanju

Dužina trajanja studentske vize

Studentska viza se odobrava na period trajanja studijskog programa  plus 90 dana. Ovih 90 dana vam omogućavaju da se pripremite da napustite Kanadu ili da aplicirate za produženje vašeg boravka u Kanadi.

Rad na studentskoj vizi

Studentska viza vam omogućava da radite u Kanadi u toku studija. Ukoliko imate studentsku vizu i upisujete stručne, akademske ili profesionalne studije nije potrebno da aplicirate za radnu vizu, već vam sama studentska viza omogućava rad na i van kampusa u Kanadi. Sa studentskom vizom možete da radite 20 sati nedeljno dok je nastava u toku i neograničeno za vreme raspusta u toku akademske godine. Sa radom možete početi kada vam krenu studije.

Zdravstveno osiguranje za međunarodne studente

Svi međunarodni studenti u Kanadi moraju imati zdravstveno osiguranje. Zdravstvena zaštita dostupna međunarodnim studentima varira od provincije do provincije. Studenti koji planiraju da studiraju u Kanadi, trebalo bi da istraže dostupnost osiguranja u svojoj provinciji. U provincijama u kojima međunarodni studenti nisu obuhvaćeni pokrajinskim planovima zdravstvene zaštite, studenti moraju da organizuju privatno zdravstveno osiguranje.

Apliciranje za studentsku vizu

Za studentsku vizu za Kanadu, možete da aplicirate onlajn preko sajta imigracione službe Kanade ili u u najbližem Visa Application Centre-u (VAC).

Taksa sa obradu aplikacije

Taksa za obradu aplikacije iznosi 150CAD, dok taksa za davanje biometrijskih podataka iznosi 85CAD. Obe takse možete da platite zajedno putem interneta na zvaničnom sajtu imigracione službe Kanade.