Stručni programi u Kanadi

Stručni programi u Kanadi, poznatiji kao Vocational Training, prema stepenu obrazovanja dolaze nakon završenog srednjeg obrazovanja a pre osnovnih akademskih studija. Programi su osmišljeni tako da studentima pruže praktične i profesionalne veštine i znanje neophodno za poslove koji su od vitalnog značaja za društvo.

Veliki broj privatnih i državnih koledža, politehničkih škola i instituta širom Kanade nudi preko 10.000 stručnih programa. Najpopularniji su programi iz oblasti računovodstva, biznisa, medicinske nege, kulinarstva, dizajna, elektronike, mehanike, informacionih tehnologija i turizma.

U zavisnosti od nivoa obrazovanja i stečenih kvalifikacija stručni programi mogu da traju od nekoliko meseci do četiri godine.

Nivoi stručnih programa

Postoje četiri nivoa studiranja na stručnim programima:

  • Sertifikat
  • Diploma
  • Advanced diploma
  • Co-op programi

Co-op programi podrazumevaju teorijsku nastavu i plaćenu praksu u okviru struke (posao na određeno vreme), koju obezbeđuje koledž.

Početak studija

Akademska godina u Kanadi počinje u septembru a završava se u aprilu ili maju. Upisni rok je uglavnom u septembru, u nekim slučajevima i u januaru, na početku drugog semestra, a ima i takvih stručnih programa koji nude više upisnih rokova preko cele godine.

Školarine

Visina školarine zavisi od vrste studijskog programa, dužine trajanja i ustanove. Cene se u proseku kreću od 8.000 do 16.000CAD na godišnjem nivou. Školarine za stručne programe su generalno povoljnije od školarina za osnovne studije.

Uslovi za upis

Za upis na neki od stručnih programa u Kanadi potrebno je da imate završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodnih testova za engleski (IELTS, TOEFL, CAEL) ili francuski jezik. Prosečna ocena potrebna za upis zavisi od testa, programa i ustanove, a za studije na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.0 na IELTS testu ili 80 na TOEFL IBT testu.

Stručni programi kao put do visokog obrazovanja

Stručni programi u Kanadi mogu vam značajno olakšati put ka nekom od kanadskih univerziteta. Pohađanjem ovih programa upoznajete se sa praktičnom i profesionalnom stranom svog zanimanja i ta prednost će vam biti od velike pomoći u daljem studiranju. U zavisnosti od završenog programa i nivoa, pojedini ispiti vam mogu biti priznati pri upisu na osnovne studije i time skraćeno vreme studiranja.