Studiranje poljoprivrede u Kanadi

Poljoprivredne nauke obuhvataju širok spektar tema i naučnih disciplina vezanih za proizvodnju hrane i održivost životne sredine. Razvoj poljoprivrede je od vitalnog značaja za opstanak čovečanstva, pa su i poljoprivredne studije cenjene širom sveta.

Kanadski koledži i univerziteti nude širok raspon specijalizacija i studijskih kombinacija u ovoj oblasti. Pojedini programi fokusiraju se na globalne teme održivog razvoja u okviru prehrambenih sistema, ali je najveći broj njih s fokusom na kanadsku poljoprivredu i njene određene aspekte – ratarstvo, šumarstvo, hortikultura, stočarstvo, upravljanje zemljištem i slično.

Stručni programi (Vocational Training)

Kanadski koledži nude veliki broj raznolikih stručnih programa iz oblasti poljoprivrede, a neki od smerova koja možete odabrati su agrokultura, hortikultura, veterinarstvo, konjarstvo, šumarstvo, pa čak i industrija travnjaka (Turfgrass).

Stručni programi pružaju dobru teorijsku osnovu i profesionalnu praksu i veštine za zanimanja vezana za tehničare u oblasti poljoprivrede, ali se na naprednim nivoima školuju i budući menadžeri (upravljanje zemljištem, upravljanje farmamai sl.). Kroz ove kurseve u ponudi su i co-op programi, kao plaćene prakse sa punim radnim vremenom obezbeđene od strane škole.

U zavisnosti od stepena studija (Certificate, Diploma ili Advanced Diploma) programi traju od jedne do tri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.0 na IELTS testu. Školarina za stručne programe u ovoj oblasti kreće se od 7.000 do17.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Prednost pohađanja ovih studija u Kanadi je to što pojedini vodeći univerziteti imaju svoje vlastite farme na kojima se održava praksa.

Pored dobre prakse na terenu, osnovne studije iz poljoprivrede pružiće vam široko teorijsko znanje u kombinaciji sa veštinama vezanim za biznis i inovativne tehnologije. Osnovne discipline koje se nude na univerzitetima su agrobiznis, agroekonomija, agronomija, ratarstvo, prehrambene nauke, hortikultura, nauka o zemljištu, održiva poljoprivreda, nauka o životinjama, konjičke studije, šumarstvo, menadžment u poljoprivredi i slično.

Osnovne studije traju uglavnom četiri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarine za ove studije se kreću od 15.000 do 25.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Kanadski univerziteti nude veći broj raznolikih master programa iz oblasti poljoprivrede, koji mogu biti praktičnog ili istraživačkog tipa. Na ovom stepenu obrazovanja studenti imaju priliku da prodube svoja znanja stečena na osnovnim studijama, pohađanjem istih ili sličnih specijalizacija koje se nude i na prethodnom stepenu.

Master studije traju jednu ili dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za master studije u oblasti poljoprivrede kreću se od 15.000 do 25.000CAD na godišnjem nivou, dok specijalizacije vezane za šumarstvo mogu da koštaju i više.

Doktorske studije

Doktorske studije iz poljoprivrednih nauka namenjene su stručnjacima u ovoj oblasti koji svojim naučno-istraživačkim radom žele da doprinesu inovacijama na polju poljoprivrede. Svi vodeći univerziteti u ovoj oblasti studentima mogu da ponude dobro opremljene, savremene laboratorije za sve vrste naučnog rada.

Doktorske studije iz poljoprivrede traju od tri do pet godina. Uslovi za upis su završene master studije i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika, a pojedini univerziteti mogu zatražiti i da predložite svoj istraživački rad. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine se kreću od 6.000 do 22.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.