Doktorske studije u Kanadi

Doktorske studije su najviši stepen obrazovanja u Kanadi. Kroz visoke akademske standarde koje pružaju, ovi programi su priznati i veoma cenjeni na globalnom nivou.

Kanada se nalazi u samom vrhu zemalja sveta po visini godišnjih izdvajanja za istraživačke i naučne projekte. U 2018. godini kanadska vlada je investirala 925 miliona dolara u naučne i istraživačke projekte i 275 miliona dolara u međunarodne projekte iz oblasti društvenih nauka.

Kanadski univerziteti nude studentima vrhunsku opremu i laboratorije, kao i visokokvalifikovane profesore i istraživače koji su u samom vrhu svetske nauke i inovacija.

Za nadarene studente osnovnih studija postoje posebni programi (Non-Terminal Programs) koji predstavljaju kombinaciju master i doktorskih studija.

U zavisnosti od oblasti istraživanja, doktorske studije traju od tri do šest godina.

Akademska godina

U zavisnosti od programa i ustanove, upisni rokovi na doktorskim studijama u Kanadi su u septembru i januaru.

Školarine

Visina školarine za doktorske studije zavisi od studijske oblasti i ustanove, a prosečne cene se kreću od 10.000 do 20.000CAD. Za međunarodne studente doktorskih studija na Univerzitetu u Torontu školarina je ista kao i za domaće studente.

Uslovi za upis

Uslovi za upis su završene master studije i položen jedan od međunarodnih testova za engleski (IELTS, TOEFL, CAEL) ili francuski jezik. Za pojedine studijske programe može se zahtevati i polaganje GMAT ili GRE testa, ili predlog teme istraživanja, kao i preporuka mentora.

Post-Graduation Work viza nakon studiranja

Nakon završenih studija imate mogućnost da, apliciranjem za Post-Graduation Work vizu, živite i radite u Kanadi najviše do tri godine. Ovo radno iskustvo, kao i diploma doktorskih studija, vas sigurno vode ka statusu stalnog rezidenta u ovoj zemlji.