Studiranje IT-a u Kanadi

IT studije (Computer Science & Information Technology) spadaju u grupu najpopularnijih oblasti za studiranje u Kanadi. Studije generalno obuhvataju projektovanje, implementaciju, razvoj, podršku i upravljanje informacionim sistemima, i, za razliku od sličnih studijskih programa na našim prostorima, nude veliki broj različitih specijalizacija i uskostručnih zanimanja od oblasti vezanih za video igrice do socijalnih medija i internet marketinga.

Sa završenim studijama iz IT-a možete da radite u gotovo svakoj industriji koja koristi računare i baze podataka. Zbog toga su i zanimanja vezana za ove oblasti među najpopularnijim i najplaćenijim u Kanadi. Jedan od vodećih gradova Kanade u oblasti IT-a, koji je poslednjih godina postao centar softverskog inženjeringa, jeste Vankuver.

Stručni programi (Vocational Training)

Postoji širok spektar stručnih programa iz oblasti IT-a, koje nude državni i privatni koledži, a sa kojima možete lako postati IT stručnjak.

Na ovom nivou nude se programi vezani za web dizajn, dizajn i animaciju video igrica, za softverske aplikacije, osnovno programiranje, internet marketing, IT bezbednost i sl. Programi su osmišljeni tako da studentima pored teorije pruže i praktično znanje i veštine neophodne za buduću profesionalnu karijeru. Obuhvataju dosta prakse, a mogu biti kreirani i kao co-op programi, gde određeni period studirate (obično 6 ili 12 meseci), a nakon studija isti toliki period imate plaćenu praksu sa punim radnim vremenom, obezbeđenu od strane škole.

Kvalifikacije koje stičete pohađanjem stručnih programa su Certificate, Diploma i Advanced Diploma, i u zavisnosti od njih studije mogu da traju od jedne do tri godine.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova za engleski ili francuski jezik. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.0 na IELTS testu. Školarine za ove stručne programe kreću se od 10.000 do 16.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Osnovne studije iz informacionih tehnologija pružaju studentima produbljeno teoretsko i praktično znanje iz različitih specijalizacija, kao što su sve vrste programiranja, video igrice, multimedija, IT bezbednost, Human-Computer Interaction, Health Informatics, Cloud Technologies i slično. Zanimanja za koja se na ovom nivou studija obučavate su: application developer, cyber security analyst, game designer, IT consultant, software engineer, web developer i sl.

Osnovne studije nude državni i privatni univerziteti, i u zavisnosti od programa traju tri ili četiri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova za engleski ili francuski jezik. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarina za ove studije kreće se od 15.000 do 26.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Master studije iz oblasti IT-a i kompjuterskih nauka dizajnirane su za IT profesionalce koji žele da prodube i povećaju svoje menadžerske i tehničke veštine. Na primer, studenti koji su na osnovnim studijama pohađali program vezan za računarske softvere, na ovom nivou studija naučiće sve što se može znati o dizajniranju, izgradnji i održavanju softverskih sistema.

Master studije traju jednu ili dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.5 na IELTS testu. Školarina za ove programe kreće se od 15.000 do 26.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Na ovom nivou studija iz oblasti informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka razvijaju se menadžerske veštine u vođenju timova i projekata, rešavanju specifičnih problema, i podstiču inovacije i istraživačke sposobnosti studenata.

Doktorske studije traju pet ili šest godina. Uslovi za upis su završene master studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika, a pojedini univerziteti mogu tražiti i položen GMAT ili GRE test. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 7.0 na IELTS testu. Školarine za doktorske szudije iz ovih oblasti kreću se od 7.000 do 16.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika 

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.