Studiranje jezika u Kanadi

Kanadski univerziteti nude kvalitetne studijske programe iz oblasti savremenih svetskih jezika i njihove književnosti i kulture. Ovi programi mogu da se odnose na jedan jezik, na dva, ili da jezik kombinuju sa umetnošću ili naukom.

Najpopularniji jezici na kanadskim univerzitetima su francuski, španski, italijanski, nemački, mandarinski kineski i japanski. Nekoliko univerziteta nudi i studije slovenskih jezika, uglavnom samo ruski i ukrajinski, dok Univerzitet u Torontu ima programe i za srpski i hrvatski jezik i književnost.

Stručni programi (Vocational Training) 

Ne računajući engleski i francuski jezik, manji broj kanadskih koledža nudi stručne programe iz oblasti savremenih jezika. Ovi programi su odlična opcija za osobe koje žele da nauče neki strani jezik radi posla ili lakšeg zaposlenja, ali ove studije mogu koristiti i studentima kao uvod u akademske studije.

Ovi stručni programi namenjeni su isključivo početnicima, koji kasnije mogu preći i na napredni nivo. Pojedini koledži nude i transfer programe na osnovne studije.

Stručni programi traju od jedne do dve godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 6.0 na IELTS testu. Školarina za stručne programe u ovoj oblasti kreće se od 10.000 do 17.000CAD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Ono što je karakteristično za jezičke studije u Kanadi je to što se nastava odvija u malim grupama, što stvara izvanredne mogućnosti za brže učenje i dobru praksu. Pojedini programi nude mogućnost i aktivnog jednogodišnjeg studiranja u inostranstvu, na primer, za studente španskog jezika godinu dana studija u Španiji ili Meksiku.

Mogućnosti za zapošljavanje su raznolike. Poznavanje stranih jezika i kultura su cenjene veštine u mnogim delatnostima koje imaju potrebu za prevodiocima, nastavnicima, tumačima i slično.

Osnovne studije traju od tri do četiri godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku potrebna ocena je 6.5 na IELTS testu. Školarine za ove studije se kreću od 15.000 do 25.000CAD na godišnjem nivou.

Master studije

Master studije imaju za cilj da studentima obezbede širi prilaz proučavanju jezika, njegove kulture i književnosti. Programi mogu biti praktičnog tipa, ukoliko se opredelite za karijeru nastavnika (MEd), ili istraživačkog tipa (MA). I na ovom nivou obrazovanja nude se slični smerovi i specijalizacije kao na osnovnim studijama.

Master studije traju od jedne do dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen jedan od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarina za master studije kreće se u proseku 20.000CAD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Kanadski univerziteti nude doktorske studije iz engleske, francuske, nemačke, španske književnosti i jezičke kulture, kao i lingvistike, namenjene uglavnom profesorima i istraživačima. Pored opštih predmeta, na studijama se proučavaju različite društvene teme i pitanja vezana za pismenost, kulturu i društvo.

Doktorske studije iz oblasti savremenih jezika traju od četiri do šest godina. Uslovi za upis su završene master studije i položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog ili francuskog jezika. Za programe na engleskom jeziku obično se traži ocena 7.0 na IELTS testu. Školarine za doktorske studije kreću se od 9.000 do 15.000CAD na godišnjem nivou.

Kursevi engleskog i francuskog jezika 

Ukoliko na IELTS testu, ili na testu francuskog jezika, ne dobijete potrebnu ocenu za upis studija, imate mogućnost da u Kanadi upišete kurs engleskog ili francuskog jezika.

Pojedini kanadski univerziteti nude specijalizovane jezičke kurseve vezane za studijsku oblast koju želite da studirate, što vam kasnije može olakšati studiranje.